Yippie – vi har kaffe från Gåshaga kafferosteri!

Vår stora stolthet på Kiddes kafé är vårt fantastiska kaffe. Vårt kaffe kommer Gåshaga kafferosteri i Stockholm. Ett mikrorosteri som alltid levererar färska kaffebönor, odlade på ett schyst sätt för miljön och bönderna som odlar bönorna. För dig som kund innebär det alltid en välsmakande kopp kaffe mald på färska bönor och att de som jobbar med kaffet i alla led har schysta arbetsvillkor. 

DirectTrade – få mellanhänder gynnar bonde och miljö

Rosteriets kaffe kommer från ekologiska kaffebönor från odlare och kaffekollektiv som de har en relation till.Genom så kallad DirectTrade ger det dem en inblick i hela kedjan och en möjlighet att påverka – vilket ger många fördelar som till exempel ett godare kaffe, bättre arbetsvillkoroch investeringsmöjligheter i odlingarnasamt att det är ett bättre miljöval och där bönderna får schyst betalt utan otaliga mellanhänder. Specialkaffe är ett ekologiskt kaffe av högst kvalitet och för det betalar vi ett högre pris så att odlarna kan prioritera kvalité i alla stegen.

Schyst kaffe smakar godare

Ekologiska kaffeplantager är bättre för miljön och för bönderna då konstgödsel inte används. Kaffeplantorna odlas i skuggan av andra träd vilket skapar ett bra växtklimat för kaffet, gynnar den biologiska mångfalden och minskar risken för sjukdomar. Kaffeindustrin sysselsätter ca 25 miljoner människor, främst i utvecklingsländer, där pågår en ökad kostnadsfokus och i jakten på större skördar så är det lätt att miljön och böndernas hälsa få stå tillbaka. Gåshaga kafferosteri använder endast ekologiska specialkaffebönor då det både ger ett godare kaffe och är bättre för både kaffebönderna, miljön och framtiden.

Vad är grejen med specialkaffe? 

Att skapa en riktigt god kopp ekologiskt kaffe kan vara svårare än man tror. Processen är lång och sträcker sig ofta över en stor del av världen. Stegen mellan planta och bryggning är många och till det kommer lagerhållning och vikten av att hålla bönorna färska. Har man god kontakt med bönderna och väljer ekologiska bönor av högsta kvalité så är det en god start. Gåshaga kafferosteri använder sig enbart av specialkaffe.För att få denna benämning så ska kaffet få 80 poäng eller högre, på en 100-poängsskala, vilket endast några procent av världens kaffekvalificerar sig för. Gåshagas specialkaffebönor är omsorgsfullt utvalda, ekologisktodlade och växer där förhållandena är som bäst. Rätt temperatur, höjd och nederbördger bönor av högsta kvalitet. För att endast få med bönor med rätt mognadsgrad plockas alla våra bönor för hand. Allt specialkaffe måste vara spårbart vilket ger en hög kvalitetskontroll.